Charles Hammes (1916)

Beeldhouwer Charles Pieter Hammes (9 augustus 1915 – 16 april 1991) woonde zijn hele leven in Hees bij Nijmegen, aan de Bredestraat in de ouderlijke woning, “Laarhoek”. Hij was de zoon van de landschapschilder Christiaan Hammes, van wie hij zijn artistieke gaven geërfd lijkt te hebben, en Rudolphina Wagner. Charles is nooit gehuwd geweest en had evenmin kinderen. Hij was als docent verbonden aan de Vrije Academie in Nijmegen.

Charles Pieter Hammes is de maker van een grote kerstgroep, die nog geregeld tentoongesteld wordt als de Hammes’ kerstgroep. Het vloeroppervlak hiervan bedraagt zo’n 4.50 x 3.50 meter. Charles Hammes maakte deze kerstgroep overigens, naar het schijnt, omdat zijn moeder graag een kerststal in de huiskamer wilde. Het resulteerde in een verzameling van figuren en achtergronden van meer dan 80 onderdelen.

Andere kunstwerken van Hammes zijn onder meer te zien in de Lamastraat in Nijmegen (een mozaïek aan de gevel van de Nijmeegse School Vereniging II), op het Keizer Traianusplein in Nijmegen (standbeeld van Keizer Traianus), aan de Brink in Assen (“De Cultuurdrager”) en aan de Hengelosestraat in Enschede (“De kronkel”).